Баскетбол: Вивчення техніки подвійного кроку

 Бажаю здоров'я!

Тема: Спортивні ігри. Баскетбол

Завдання: Вивчення техніки подвійного кроку


Кидки м'яча в баскетболі - невід'ємна частина гри.  Існує величезна кількість різновидів кидків, як простих, наприклад, кидки однією або двома руками в стрибку з місця, так і більш складних, як кидки в русі після двох кроків.

 Розглянемо техніку виконання кидків м'яча після двох кроків.

 Такі кидки зручно виконувати в русі при веденні м'яча або після ловлі м'яча на ходу.  Як зрозуміло з назви, гравець робить два кроки і кидає м'яч. Такий прийом також називається двокрокова техніка плюс кидок.  Кидки виконуються з близької та середньої відстані.

 Виконання прийому різниться в залежності від того, який гравець: правша або лівша.

Вивчимо виконання вправи для правші.

Підготовча фаза:

Гравець з м'ячем у правій руці повинен зробити довгий крок правою ногою, а після нього - невеликий, укорочений крок лівою ногою і в цей момент підтягти м'яч до грудей.

Основна фаза:

Відразу після другого кроку відбувається відштовхування лівою ногою і вистрибування вгору і вперед, одночасно необхідно витягнути праву руку для кидка якомога вище.  Далі відбувається кидок за допомогою м'якого руху кисті і додавання зворотного обертання м'яча за допомогою пальців. Щоб закинути м'яч в корзину, необхідно кинути його в правий верхній кут квадрата, намальованого на щиті.

Завершальна фаза:

М'яч відскакує від щита і залітає в кільце.  Гравець м'яко приземляється на обидві ноги, зігнувши їх для амортизації.

Для лівші кидок виконується аналогічно, але права нога і рука змінюється на ліву, і навпаки.



Як було сказано, при такому кидку потрібно надати м'ячу зворотне обертання.  Розберемося, як це зробити.

Зворотне обертання м'яча - це процес, при якому м'яч обертається проти горизонтальної осі в сторону, протилежну польоту м'яча.  Щоб надати м'ячу зворотний рух необхідно здійснювати кидок розгинаючи кисті і пальці в напрямку кошика. Коли м'яч вилітає з рук, повинно відбуватися продовження обертання великих пальців всередину і вниз, при цьому руки залишаються злегка зігнутими в ліктях, долонями назовні.

Вивчимо, для чого іноді потрібно робити саме два кроки, замість одного для стрибка і замість того, щоб вистрибувати з місця.  Другий короткий крок при кидку виконується, щоб баскетболіст якомога вище вистрибнув і максимально наблизив праву руку з м'ячем до кільця.  Такий прийом особливо ефективний при подоланні великої відстані гравцем на високій швидкості.

Для навчання такій техніці кидків необхідно спочатку тренувати кидки з близької відстані.

 Починають тренування зазвичай з положення під кутом 45 градусів з під кільця.  Для правшів необхідно встати з правої сторони, для лівшів - з лівої. З цієї позиції потрібно тренувати кидки з відскоком від щита і навчатися техніці додавання зворотного обертання м'яча.  Нагадаємо, що правші потрібно цілитися в правий верхній кут квадрата на щиті, лівшам, відповідно, в лівий. Траєкторія польоту м'яча повинна бути схожа більше на дугу, ніж на пряму. Також, перевагою буде тренування кидка з іншого боку.

Для вивчення і вдосконалення кидків м'яча після двох кроків і в стрибку виконують такі вправи:

 Кидки по кільцю з 5 - 7 точок радіусом 4 - 5 метрів.  Необхідно потрапити якомога більше разів в кільце і набрати якомога більше очок.  За потрапляння гравець набирає 2 очки. Якщо м'яч не потрапив у кільце, то його потрібно підібрати і забити в кільце з більш близької відстані.  За добивання гравцеві нараховується 1 очко.

 Кидки після двох кроків.  Цей прийом слід тренувати, перебуваючи в 5 - 6 метрах від кільця.

 Кидки в стрибку після руху.  Також виконуються з 5 - 6 метрів.

 Кидки після двох кроків і в стрибку відразу після ловлі м'яча від іншого гравця.

 Кидки після двох кроків і в стрибку з додаванням опору суперника.

 Уміння виконувати кидки в стрибку в русі дуже важлива для кожного баскетболіста, адже в грі часто бувають випадки, коли ціль закривають суперники і м'яч потрібно кинути через них.  Для виконання такого кидка необхідно спочатку отримати м'яч в русі. Далі, в підготовчій фазі потрібно зробити невеликий крок однією ногою для зупинки і приставити другу ногу.  Після необхідно підняти м'яч над головою, перекласти його в руку, якщо кидок виконується однією рукою, відштовхнутися від землі двома ногами і кинути м'яч, надавши йому зворотне обертання.  Кидок виконується в основній фазі. У завершальній фазі м'яч потрапляє в корзину, гравець приземляється на дві ноги.

Відео подвійного кроку - https://www.youtube.com/watch?v=ylFwBTp-us4

Завдання: 

Коли використовується кидок з двох кроків в баскетболі?

а)  Після ведення м'яча

б) Стоячи під кільцем

в) З далекої відстані

 г) Після ловлі передачі від іншого гравця

Матеріал для повторення: 



 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Баскетбол. Дії гравців в захисті

Правила гри в баскетболі

Фізичні вправи в домашніх умовах 4