Баскетбол. Дії гравців в захисті

Бажаю здоров'я!
Тема: Спортивні ігри. Баскетбол
Завдання: Дії гравців в захисті
 
Групові дії у захисті - це взаємодії двох трьох гравців, спрямовані на те, щоб найкращим чином допомагати один одному в окремих ігрових ситуаціях, протидіючи нападаючим. Групові дії - це підстраховка, перемикання, прослизання, розбір. Командні дії поділяються на три види: особистий, зонний і змішаний захист.


Техніка гри в захисті

Для успішної протидії атакам суперника баскетболісти зас­тосовують технічні прийоми: стійка; пересування; виривання, вибивання, накривання та перехоплення м'яча; фінти.

Стійка захисника відрізняється від стійки нападника тим, що гравець завжди перебуває на зігнутих ногах, а положення рук змінюється залежно від ігрових ситуацій.

Стійка захисника, який "утримує" гравця з м'ячем: ноги напівзігнуті, маса тіла рівномірно розподілена на обидві ноги, тулуб трохи нахилений уперед. Руки ледь зігнуті у ліктях і розведені. (Мал.8)

Стійка захисника, який перешкоджає кидку

Необхідно зробити крок та випад уперед однією ногою у бік нападника, який готується до кидка. Одночасно підняти одну руку догори-вперед (щоб випередити кидок, що готується), другу руку - вбік-донизу (перешкоджаючи веденню м'яча у небезпечному напрямку), намагаючись перешкодити кидку м'яча.

Пересування в захисті має свої особливості. Напрям руху за­хисника залежить від пересування нападника. Тому захисник повинен завжди зберігати рівновагу і бути готовим пересува­тись у будь-якому напрямку (часто спиною вперед) з різною швидкістю. Крім тих способів пересування, що використову­ються у нападі, захисник застосовує ще пересування пристав­ними кроками (убік, вперед, назад).

Перехоплення м'яча відбувається під час передачі. Вдалому перехопленню сприяє уважне спостереження за грою, визна­чення можливого напряму та моменту передачі, своєчасний ви­хід для перехоплення та відмінні навички ловіння м'яча.

Виривання м'яча застосовують у випадках, коли нападник послабив контроль за діями захисника і дозволив йому впритул наблизитися до себе.

Вибивання м'яча виконують із рук суперника або під час ведення, несподівано, за рахунок миттєвого зближення з напад­ником. Прийом здійснюють різким рухом кистю знизу-догори.

Накривання м'яча - технічний прийом, що протидіє виконан­ню кидка у корзину. Його можна виконувати спереду (Мал. 10, а) і ззаду (Мал. 10, б).

Фінти ще одна зброя захисника. Вони виконуються для того, щоб примусити нападника виконати бажану для напад­ника дію і відібрати м'яч.

Оволодіння м'ячем, що відскочив від щита - один з важ­ливих прийомів, яким повинен володіти захисник. Цьому прийому передує блокування нападника, визначення напрямку відскоку, стрибок, а лише потім - оволодіння м'я­чем. (Мал. 11).


Стійка баскетболіста та пересування в захисті:

1.     Захисна стійка – ноги на ширині плечей руки в сторони.

2. Захисна стійка з виставленою правою (лівою)  ногою вперед і піднятою правою (лівою) рукою вперед-угору.

3. Пересування вправо, вліво приставним кроком.

4. Біг спиною вперед.

5. Пересування вперед, назад.

6. Стоячи один проти одного в низькій стійці захисника на відстані витягнутих рук, торкнутися рукою ступні партнера, партнер робить крок убік, не даючи можливості доторкнутися до своєї ступні.

7. Пересування вперед, назад, вправо, вліво за сигналом.

Стійка баскетболіста та пересування в нападі:

1. Постановка ніг, положення тулуба, рук, голови - стійка баскетболіста в нападі (без м’яча, з м’ячем).

2. Біг по дугах та ламаних лініях вправо, вліво.

3. Ривки з різних вихідних положень (сидячи, лежачи).

4. Зупинка в два кроки.

5. Біг зі зміною швидкості.

6. Біг, зупинка, ривок.

7. Біг, зупинка, повороти на 90, 180, 270, 360°.

8. Біг зі зміною напряму на 90 і 180°.



Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Правила гри в баскетболі

Баскетбол. Передачі та ведення м'яча